Sinds 1997 begeleidt Jos Pouls studenten van de Open Universiteit bij hun doctoraal en later masterscripties. Inmiddels zijn dat er ruim 45. Sinds vijf jaar is de reguliere opmaat voor deze scripties het Masterpracticum Cultuurwetenschappen, variant Sensus Catholicus.
Conform het beleid van de faculteit sluiten de onderwerpen van de masterscripties aan bij het onderzoek van de docent, in dit geval de religieuze c.q. christelijke kunst en cultuur van de twintigste eeuw. Of het nu gaat om (kerkelijke) kunst en architectuur of andere uitingen van cultureel gedrag: centraal staat steeds het spanningsveld tussen een oriëntatie op het verleden en de snel moderniserende maatschappij. Vanwege de opdrachtverhouding waren kunstenaars gebonden aan het beleid van de kerkelijke leiding, in hoogste instantie de pauselijke curie. De mentale, culturele en artistieke kloof werd daardoor steeds groter.
Tot ca. 1958 was dit het geval en richtte de kerk zich op het verleden ('de traditie'). Daarna werden 'de ramen opengezet' voor de moderne leefwereld (aggiornamento). Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) bevestigde de paradigmawisseling van 1958 waardoor er volop mogelijkheden kwamen voor experimenten met moderne kunst en architectuur.
Op de subpagina's Publicaties studenten en Onderzoeksmogelijkheden krijgt u een beter beeld van het reeds verrichte en nog te verrichten onderzoek binnen deze koepel.